HARRY & MEGHANS FRAMTID

Väntan är över och igår fick världen äntligen ett besked när drottning Elizabeths hovstab publicerade ett pressmeddelande.

”Efter många månader av konversationer och de många diskussionerna nyligen, är jag nu glad att vi tillsammans har funnit konstruktiv och positiv väg framåt för mitt barnbarn och hans familj. Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara mycket älskade medlemmar av min familj. Jag förstår att utmaningarna som de har upplevt som ett resultat av intensiv bevakning de senaste två åren och stöttar deras önskan om ett mer självständigt liv.
Jag vill tacka dem för deras hårda arbete för vårt land och det brittiska samväldet, och jag är särskilt stolt över hur Meghan så snabbt har blivit en medlem av vår familj. Det är hela min familjs förhoppning att dagens överenskommelse tillåter dem att bygga ett lyckligt och fridfullt liv.”

Prins Harry och Meghan får inte använda sina H.K.H titlar när de inte representerar kungahuset (vilket de inte ska göra nu) men det öppnar upp för att paret åter kan kliva in i den kungliga rollen igen.
Paret kommer heller inte att få offentliga medel för kungliga uppgifter.

Paret kommer inte att representera drottning Elizabeth.

Paret ska betala tillbaka omkring 2,4 miljoner pund som paret tidigare mottagit för renovering av sitt Frogmore Cottage. Skattemedlen ska betalas tillbaka men paret ska fortsatt bo i residenset när de befinner sig i Storbritannien. Samt även betala en hyra för sitt boende.

Paret kommer fortsatt att behålla sina beskyddarskap.


Harry och Meghan kommer fortsatt att tituleras som hertig och hertiginna av Sussex och Harry kommer att tituleras som prins samt behålla sin sjätte plats i tronföljden.

Paret upphör att vara arbetande medlemmar för Kungahuset och kommer inte att representera hovet utåt.


Harry och Meghan har inte likt Diana och Fergie blivit av med titlarna.

Jag tycker att det var fint att drottningen gav paret sitt stöd ”kommer alltid vara högt älskade medlemmar av vår familj” samt belyser sin medvetenhet kring den intensiva mediebevakningen som Harry och Meghan fått utstå.

Är alla nöjda?

Enligt drottningens tidigare uttalande att tolka hade hon gärna sett paret i fortsatt arbete för kungafamiljen. Dock visar hon förståelse för paret och har varit dem tillmötesgående i sina önskningar. Drottningen låter paret behålla sin bostad i UK samt att Harry är fortsatt pris och behåller sin plats i tronföljden. (Likt Prins Carl Philip och prinsessan Madeleines barn gör i Sverige dock är de inte Kungliga Högheter).

Att tolka genom Harry och Meghans första uttalande tror jag att de hade önskat att stå kvar med en fot i den kungliga världen. Vilket drottningen satt stopp för och tydliggör att de inte längre kommer att representera drottningen men att allt arbete de gör ska gå i linje för vad som är acceptabelt för kungahuset. De får inte använda sina kungliga titlar i någon form.
Vem kommer att betala för parets säkerhet det lämnas obesvarat. Drottning Elizabeth väljer att inte kommentera den frågan som alltid oavsett situation är känslig. Troligen kommer en kompromiss att fastslås, drottning Elizabeth är Kanadas statsöverhuvud och troligen kommer säkerhetskostnaderna att delas däremellan beroende på var paret befinner sig.

Jag tycker att det är otroligt tråkigt att paret nu lämnar Brittiska Kungahuset. Jag gillar Harry, den han är och hans engagemang. Det har varit så kul att få följa Harry och Meghans kärlekssaga och familjebildande. Paret har och skulle kunnat göra ett gediget arbete för Kungahuset och belysa viktiga frågor och ämnen. Nu kommer vi se betydligt mindre av paret även om jag tyvärr är övertygad om att det mediala trycket gentemot dem inte kommer att bli särskild mindre eller lättare. Nu kan de dock inte bli lika ifrågasatta (om de håller sig inom ramen av drottningens uttalande och krav).
Självklart ska parets beslut accepteras när de äntrar nu en ny mark att stå på.
Jag önskar dem all lycka till.

Som jag själv med andra uttryckt den senaste tiden att paret "ska ha kakan och äta den" samt att de skulle "plocka russinen ur den kungliga världen". Så blev det inte.

Parets önskan var att backa från den kungliga rollen och det som sker nu är snarare att kliva av den helt. I parets första uttalande lät det snarare som om de ville stötta drottningen till viss del.

Nu har paret gjort sitt val, ätit upp kungakakan och den finns inte längre kvar på tallriken. Liksom vi analyserat och pratat om så accepterade inte drottning Elizabeth den önskan vilket för monarkins trovärdighet och ställning var klokt.

Drottning Elizabeth, snart 94 år rider fortfarande rekryggad igenom stormar och medietryck. Hennes krishantering får troligen även denna gång drottningens ställning att bli än starkare. God save the queen!

Förändringarna väntas träda i kraft under våren 2020. Tills dess antar jag att paret befinner sig i den tidigare beskrivna ”övergångsperioden”.

Gillar

Kommentarer