DUBBLA SIGNALER

Prins Harrys och hertiginnan Meghans uttalande har givetvis skapat ramaskri i Storbritannien.

Under dagen gästade jag Aftonbladet för att svara på några frågor gällande beslutet.

Sändningen finns att ta del av här:

https://www.aftonbladet.se/tv/a/305148/hovexperten-reder-ut-kaoset-kring-meghan-och-harry

Vad betyder det här beskedet?

Det betyder att prins Harry och Meghan tar ett steg tillbaka, de vill inta vara en stor del av kungahuset utan istället senior royals samt göra sig ekonomiskt oberoende och på sikt avstå apanage från brittiska kungahuset. De vill även ge sin son ett liv bortom den kungliga sfären.

De meddelar även att tiden kommer att spenderas i både Storbritannien och Kanada och tillsammans ska de fokusera på välgörenhet. De lanserar även en mediapolicy som är begränsad- något vi inte sett tidigare.

Kommer de avsäga sig sina kungliga titlar och vad betyder det isåfall?

Prins Harry har inte meddelat huruvida han kommer att behålla eller avsäga sig sin titel. I dagsläget tolkar jag det inte som så men det är något som kan komma att ske över tid och att detta är ett första steg i det hela. Det är här som de stora frågetecknet är, hade de avsagt sig allt finns inte mycket att ifrågasätta men just nu vill de både ha kakan och äta upp den samtidigt. Ta del av den privilegierade delen av det kungliga livet men utan ansvar.

Hur kommer det här påverka parets ekonomi?

De nämner att de ska bli ekonomiskt självständiga gentemot kungahuset alltså inte ta del av apanaget på sikt. De öppnar alltså upp för att tjäna ”egna” pengar vilket blir svårt i situationen om de väljer att behålla sina kungliga titlar. Paret kommer att få behålla sitt nyrenoverade hus Cotswold, livvakter etc.

Kommer Prins Harry ha någon roll i det brittiska kungahuset?

Ja han är fortsatt prins och kunglig höghet, något annan information har vi inte tagit del av. Ännu. De nämner att de kommer att fortsätta stötta drottningen, prins Charles, och hertigparet av Cambridge i deras arbete. Men de tydliggör även att de backar och titulerar sig som senior royals vilket betyder att Harry behåller sin höga plats i tronföljden. Motsägelsefullt.

Vad betyder det här för parets son?

De nämner att de kommer att uppfostra sin son till att uppskatta den kungliga värld han födds i. Samtidigt kommer Archie att växa upp i en mer privat sfär. Vilket han redan gjort, media var portade från dopet och han fick ingen kunglig titel vid sitt dop.

Är det här en trend vi ser nu runt om i de europeiska kungahusen?

Tittar vi på Danmark och Norge tog man för många år sedan beslutet att ”kapa grenar”, vilket betyder att det bara är de som står närmast kronan som utgör en del av Det kungliga huset. I Sverige gjorde vi detsamma i höstas men det är en annan sak. Prins Harry kommer fortsatt att behålla sin plats som nummer sex i den brittiska tronföljden och ha kvar en fot i den kungliga världen. Vilket inte exemplevis prins Carl Philips barn prins Alexander och prins Gabriel har.

Trend eller ej?

Jag menar att det mer individualistiska samhället har skapat denna ”trend”. Tidigare fanns en starkare underkastelse gentemot kungahuset. Idag ser vi ett bredare svängrum, vilket är tidsenligt rätt men tar man del av det får man också göra det fullt ut = avsäga sig allt till hundra procent.

Privilegier innebär ansvar och som kunglig finns inte det privata i lika stor utsträckning.


Mina personliga tankar

Att via ett inlägg på Instagram tro att det ska skapa frid, fröjd och acceptans är fel. Harry och framförallt Meghan har fått utstå en enorm press det senaste året. Jag förstår och accepterar att de är trötta på den och vill ta ett kliv tillbaka men då får de göra det fullt ut. Alltså avsäga sig rubbet.

Men deras statement är inte så enkelt som det låter, det går att konstatera via drottning Elizabeths uttalande. Det är en komplicerad process, en tidskrävande sådan och det är inget som sker via ett abrupt uttalande som dessutom inte var förankrat hos drottning Elizabeth.

Det som Meghan och Harry gjort kan likans med att säga upp sig från jobbet utan att meddela chefen.

Jag undrar även hur Harry ser på sin relation med brodern prins William. Far till tre barn tillsammans med sin hustru Catherine som tillsammans stöttar drottningen i hennes arbete. Prins Harry och Meghans stöd gentemot dem har såklart varit av stor vikt och nu lämnar dem brodern ensam att axla rollen.

Lojaliteten genomet kronan, landet och samväldet- var är den? Monarkin är gammeldags med det sagt inte enkel. Men kungahuset är inte bara ett varumärke utan ett stadsskick och en viktig institution för inte bara ett land utan ett helt samväldet.

Prins Harry har alltid belyst det tidigare. Han har uttryckt att han inte gillar sin position men att han känner en lojalitet gentemot sin farmor drottningen. Var är den nu?

Drottning Elizabeth har i år varit drottning i 67 år. Stått igenom storm efter storm och alltid stått upp för kronan över allt.

Arton månader efter Harry och Meghans bröllop blir trycket för hårt och de väljer att backa. Alla har respekterat deras tidigare val. Media portades från sonen Archies dop, deras vistelse i Afrika fick de göra långt bortom fotografer och journalister. Meghan och Harrys öppenhjärtiga intervju togs väl emot där de markerade och bl.a sade ”vi har inte levt utan bara överlevt den senaste tiden”

Sex veckor i Kanada fick de långt från fotografer och spekulationer även denna gång. De valde bort drottningens traditionsenliga julfirande på Sandringham för att fira jul i Amerika. De hinner vara hemma i Storbritannien två dagar innan de släppar bomben och lanserar en hemsida som de ska ha arbetat med i tio månader.

Inte nog med det så är hemsidan full av kopplingar till monarkin och drottningen. Det är enormt motsägelsefullt.

Kungahuset är väldigt viktigt i Storbritannien och en stor del av folkets identitet. Det kan låta knasigt för den som inte är en inbiten rojalist men så är det.

Det som sticker i ögonen på folket nu är att Harry och Meghan vänder dem ryggen MEN vill ta del av dem kungliga privilegierna när det passar dem. Samt surfa på den kungliga vågen ur ett PR-perspektiv. De använder till och med sin kungliga titel i hemsidans webbadress.

Media och pressen särskilt i Storbritannien är hård och tuff. En helt annan sådan än i Sverige. Meghan har fått utstå allt för mycket och det ska inte förminskas. Men uppmärksamheten och trycket på dem båda kommer inte förbli mindre eller snällare i och med deras otydliga men markerande beslut.

Jag med många andra är även upprörda över hur de trampat drottningen på tårna. Som hennes stab meddelade igår så är det här en process som måste få ta tid och som är komplicerad att reda ut.

Så länge de behåller sina titlar och tar del av kungahuset utan att tjäna dem kommer de bli mer ifrågasatta än någonsin. Att dessutom titulera sig som senior royals gör det hela än mer knasigt. Vad det faktiskt innebär är ”Someone close to the queen and high up in the succession” alltså allt annat än hur de kommer att verka.

Drottning Elizabeth 93 år (snart 94!!) samt prins Philip snart 99 (!!!) år lär inte vara glada just nu. Kan de inte bara få lite lugn och ro omkring sig. Andrew-krisen har precis börjat mynna ut, Brexit-kaoset och så nu Harry och Meghan som kommer hem och informerar drottningen och hela världen via Instagram.

Ja hur ska man sammanfatta det hela? Det finns inget Kungahus som betyder, berör och kaosar så mycket som familjen Windsor.

Gillar

Kommentarer

Umar
Umar,
Awesome article! Really well written and captivating, very enlightening too. I had no idea Harry and Meghan were taking a back seat in all these royal activities. It was really interesting to hear your thoughts on the matter as well, and I agree that the couple's decision is portrayed by a string of contradictions. Such unstable decisions aren't the best especially if every aspect of your life is in the media lime light. They seem to have put themselves in a bit of a "royal limbo". They are part of the royal family but after such a series of events, are they really?

Tack for the mindblowing article and keep up the good work.
Elmira
Elmira,
Men en fråga, är inte deras tanke att göra lite som typ prins Carl Philip och prinsessan Madeleine? Att vara prins och prinsessa och tjäna kungen (när det efterfrågas), men även tjäna egna pengar på att designa handdukar, skriva böcker m.m? Det går ju för dessa två, skulle det inte kunna gå för Harry och Meghan?
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Nya inlägg