Danska rubinsetet

Ett mästerverk med en långt gången historia.

Kronprinsessan Mary av Danmark i det vackra rubinsetet

För att förstå hur det vackra setet kom till det danska smyckeskrinet via Sverige så bör vi resa tillbaka i tiden till år 1769 då Napoleon föddes.

Hans erövrande och härskande ledde till att han kröntes till kejsare år 1804. Där och då ville han bevisa och tydliggöra Frankrike som den främsta nationen och valde därför att överösa familjens medlemmar med smycken, framförallt kvinnorna.

Désirée Clary hade tidigare varit förlovad med Napoleon men var numera gift med Jean Baptiste Bernadotte. Han liksom de andra 17 marskalkarna fick även de pengar från Napoleon för att smycka sina fruar vid hans pampiga kröning i Notre Dame.

Drottning Desideria (Désirée Clary)/Napoleons kröning/Karl XVI Johan

Désirée gjorde entré till sin före detta fästmans kejsarkröning iförd vackra rubiner.

Åren gick och fjorton år senare äntrade Jean Baptist Bernadotte den svenska tronen och blev kung Karl XVI Johan år 1818. Det dröjde innan Désirée flyttade till Sverige, hon gillade inte det svenska klimatet, vilken man så här i början av december och det gråa vädret kan förstå. Men när hon väl gjorde det, vid sin son Oscars bröllop tog hon med sig de dyrbara juvelerna till Sverige. I Sverige titulerades hon som drottning Desideria.

Drottning Josefina/ Karl XV /Louise av Sverige

År 1860 dog Désirée och hennes svärdotter vid namn Josefina ärvde smyckeskrinet. Drottning Josefina testamenterade i sin tur rubinerna till sitt barn barn Lovisa, dotter till kung Karl XV. Lovisa sedermera Louise gifte sig med danska kronprinsen Fredrik VIII. Louise sågs ofta bära smyckena efter sin farmor och när hon själv lämnade jordelivet sågs dessa på olika medlemmar i den danska kungafamiljen.

När svenska prinsessan Ingrid dotter till Gustaf VI Adolf gifte sig med danska kronprinsen Frederik fick hon rubinerna i bröllopsgåva av Christian X och drottning Alexandrina.

Åter bars de vackra rubinerna av en prinsessan från huset Bernadotte. Ingrid gjorde om setet och lät bland annat de två lagerkransarna sättas ihop så att diademet fick mer en form av krona.

Smycket var i Ingrids händer fram till hennes död 2000. Ingrid testamenterade smyckena till sin dotterson kronprins Frederik som tog över rubinerna.

Under de olympiska sommarspelen i Sydney 2000 träffade kronprinsen av Danmark sin Mary Donaldson. Den 14 maj 2004 stod Mary brud i Köpenhamns domkyrka.

Dagen innan bröllopet hölls en galaföreställning till brudparets ära vid Den kungliga teatern i Köpenhamn. I förd en röd sidenklänning och rubinsetet som diadem och halsband bländade hon danska folket och blev hela Danmarks kronprinsessa när det symboliska och pampiga smycket åter fick se ljuset fyra år efter Ingrids död.

Det mäktiga rubinsetet klädde Mary väl, men likt kläder så kräver även juveler dess specifika passform. Tillsammans med sin stylist Anja Camilla Alajdi, Marianne Dulong och Dulong Fine Jewellery ville kronprins Frederik ge sin fru det finaste och de finaste diademen och tillsammans tog de alla fram det perfekta setet med nya delar att addera, justera, montera ned och restaurera dessa 200 år gamla smyckena.

Dulong hade även skapar Marys örhängen som hon bar vid bröllopet inspirerade av blomman snödroppe med vitt guld, diamanter, och pärlor.

Det fina samarbetet utvecklades och i nära kontakt restaurerades rubinsetet. Mary önskade även hårsmycken gjorda av diademet löv samt addera två ringar med rubiner.

Innan arbetet satte igång hade diademet 39 rödvinbärsblad, kvistar och bär prydda av diamanter, guld, silver och rubiner. Med ädelstenar i varierande storlek och snitt.

Idag består diademet av 28 löv. De demonterade löven och bären har använts för att skapa hårsmycken.

Diademet plockades isär för att sedan placeras på ramen av diademet som Mary bar vid bröllopet.

Halsbandet har gjorts om så att det kan bäras på två sätt likaså har örhängena designats om. Broschens utseende är detsamma son tidigare.

I tätt samarbete och arbete består setet sedan år 2012 av ett diadem, en brosch, ett par örhängen, ett halsband, två ringar och tre hårnålar. År 2017 gjordes diademet åter om och en hårnål monterades om för att placeras på diademet för att tillföra ytterligare höjd.

På så sätt har Dulong ett nära samspel med det danska kungahuset och de har även kommit att betyda mycket för det svenska.

Kronprinsessorna med Dulong

Juveler har alltid fascinerat oss. Kanske beror det på att de symboliserar drömmar och fantasi och att de i de glimrande smyckena blir en verklighet med en lång och gedigen historia. Något som symboliserar power, status och suveränitet. Idag ser vi de pampiga kronjuvelerna vid större tillställningar som bröllop, representationsmiddagar, statsbesök och här i Sverige plockas praktpjäserna fram vid nobelfesten.

Smyckena har givetvis fortfarande en hög statussymbol och de bär på en genuin historia. Men idag bär också kungligheterna mer vanliga och modemässiga smycken och accessoarer till vardags.

I samspel med sina stylister är både kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mary måna om att tala med sin klädsel.

Mary ses oftast i dansk design i så väl kläder som smycken och valen faller i mångt och mycket på sådant som vi andra kan identifiera oss med. De mäktiga galaklänningarna blandas med plagg från modekedjorna och de mäktiga smyckena bärs ena dagen för att nästa dag bytas ut mot vardagligare smycken med edge.


Det kungliga smyckesbärandet är hela tiden föränderligt och intresset för vad kungligheter bär ser helt annorlunda ut idag med Instagram och sociala medier. Jakten i att först veta vad kungligheterna bär samt jakten på att alltid finna dess historia.

Jag finner det häftigt hur den kungliga historien alltid blir relevant och att det är just det jag själv finner så fascinerande. Det finns alltid något nytt att lära och det finns alltid någon ny koppling att gräva ned sig i.


Att smycken gått i arv på det här sättet som historien med de kungliga rubinerna bjuder på kan inte längre ske på samma sätt.

Numera förvaltas smycken allt oftast av olika stiftelser. I Sverige av Bernadotteska familjestiftelsen som förvaltar dyrgriparna. Så när kungligheterna ska bära dessa lånas de ur stiftelsen. Sedan har kungahuset både i Sverige och Danmark sina privata smycken vilket även de danska rubinerna är. Så i framtiden blir det troligen prins Christian av Danmark som får ärva dessa glimtar.

Gillar

Kommentarer