ANDREW-KRISEN MORGONPASSET I P3

I lördags morse den 30 november gästade jag Morgonpasset i P3 vid Sveriges Radio för att prata om Andrew-krisen och det brittiska kungahuset. Tiden flög förbi inne i studio och det var kul att få gästa Hanna Hellquist, Victor Linnér och Marcus Berggren. Om du missade avsnittet och känner för att lyssna finns det att ta del av här:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1400545

För tydliggöra vad hela Andrew-krisen handlar om så börjar vi med hans vän Jeffery Epstein. En rik finansman som dömdes för sex med minderårig år 2008. Trots domen har prins Andrew fortsatt umgåtts med den sexdömde mannen. Nyligen blev han åter igen åtal, den här gången för brott beskriva som sexhandel. Adress har under hela hösten fått stå till svars för varför han ens varit vän och umgåtts med Epstein och sedan klev även en ung kvinna fram och berättade att hon tvingats till att ha sex med Andrew när hon var 17 år gammal. För att släta över anklagelserna valde Andrew att ställa upp i en timmes lång intervju med BBC. Drottning Elizabeth gav inte sitt godkännande till intervjun och Andrews presstalesperson valde själv att avgå två veckor innan intervjun. In i det sista avrådde han Andrew från att genomföra den och med facit i hand så förstår vi alla varför.


Inte nog med att han inte visar någon som helst empati med kvinnorna som blivit utsatta för hans vän så uttalar han sig med uppenbara lögner. Han säger bland annat att han aldrig tidigare har träffat kvinnan som anklagar honom. Men det finns en bild på dem två tillsammans när han håller armen om henne. Han säger även att han inte går på nattklubb utan kostym och slips- han bär inte kostym på bilden tillsammans med kvinnan. Men det finns en mängd bilder på honom där han inte bär slips eller kostym. Han säger även att han inte kan svettas vilket kvinnan beskrev honom som när de ska ha setts. Andrew menar att han inte kan svetta sedan en skada han fick i Falklandskriget. Läkare sluter sig dock samman bakom detta och manar att det är fysiskt omöjligt och livsfarligt att inte kunna svettas. Andrew säger även att han aldrig visste att hans vän Epstein begått brott.

Men det kan heller inte stämma, det var mycket omskrivet och Andrew var fortsatt vän med honom. Även om han påstår att han sade upp vänskapen med honom 2010. Det märkliga i det påståendet är att han besökte Epstein under hela fyra dagar. Det låter lite väl länge för att klippa banden med en vän.


Efter den här intervjun så har kritiken stormat kring Andrew och det brittiska kungahuset. Krisen tituleras som den största sedan Dianas död. Organisationer har dragit tillbaka sina samarbeten med Andrew och drottning Elizabeth i samråd med prins Charles har dragit tillbaka alla Andrews kungliga uppdrag framöver.

Vad som kommer att hända näst är svårt att säga. Andrew själv hoppas nog att stormen kommer att ”lägga sig” vilken jag har väldigt svårt att tro.

Lyssna gärna på Morgonpasset i P3 för att höra mer hur jag resonerar kring detta.

Gillar

Kommentarer